Dnešní generace pětašedesátiletých mužů je první v historii lidstva, která má k dispozici mnoho účinných farmakologických přípravků na erektilní disfunkce. Krátce řečeno, když se nepostaví, mají po ruce řešení. Stačí vyloupnout pilulku z platíčka a jede se dál.

Na nedostatek sexu ještě nikdo neumřel. Ale proč si ho odříkat jen proto, že sem tam něco nefunguje. Ostatně, tohle se stává i mladším mužům. Stačí být trochu přepracovaný a s erotikou je konec. V tom mají starší lidé výhodu. Už se za ničím moc nehoní a nechybí jim čas. A vlastně ani chuť. Jak říkají lékaři, člověk je v jistém smyslu slova sexuální tvor od narození až do smrti.  Pravda, v seniorském věku není naléhavost sexuálního puzení už tak nutkavá jako ve dvaceti, ale pravidelný sex si lidé po šedesátce i tak dopřávají. Jen má trochu jinou kvalitu.

Měkký sex

Na jednu věc se mohou muži po šedesátce spolehnout. Totiž, že se nelze na erekci spolehnout. Někteří ale objevili fígl, jak jí přece jen dosáhnout. Muž do partnerky zavede ještě měkký a poddajný penis a začne se jemně pohupovat. Jakmile penis ucítí svou šanci, a hlavně se ocitne v důvěrně známém prostředí, probudí se a ztuhne – nikoliv úlekem, ale radostí. Pak už se děje všechno dál tak, jak je dvojice zvyklá. Někdy erekce dlouho nevydrží, ale stejným postupem se zase klidně několikrát vrátí. Mezi tím dojde na mazlení a něžnosti, muž si trochu odpočine, aby osvěžený opět vstoupil do partnerky. Díky tomu je akt delší a mnohem intimnější, než tomu bývala zamlada. Je samozřejmě nezbytné mít po ruce lubrikační gel, protože i dámy potřebují povzbudit.

Další technika, kterou senioři rádi a často používají, je masturbace. Někteří si tím ulevují od napětí, jiní udržují v kondici svůj sexuální apetit, když zrovna partner či partnerka nemají na sex chuť. A jak jde čas, aktivita nepolevuje. Jen se trochu mění. Možná už nedochází k tolika penetracím, zato se lidé vracejí k líbání, vášnivému mazlení a používání erotických pomůcek. Někteří senioři jich v krátké době nashromáždí celou sbírku, protože se nemohou nabažit toho, co léta odkládali. Sex holt není jen ono známé „šup sem, šup tam“, ale – jak říkají odborníci – jeho definice je mnohem širší. Záleží jen na tom, co si dva lidé mezi sebou dohodnou.

Zralé ovoce

Nic není tak sladké, jako dobře vyzrálá hruška, říká v jednom filmu ženská postava, zatímco se pomalu sklání nad obnaženým údem svého sedmdesátiletého milence. Ne, není to scéna z pornofilmu, seniorský sex totiž pronikl i do seriózní kinematografie. Stačí vzpomenut na dva skvělé české filmy Vratné lahve a Bába z ledu. Scéna z kuchyně, kdy se dáma rozhoduje, zda k navlhčení vagíny použije panenský olivový olej, anebo obyčejný řepkový, je nezapomenutelná. I v zahraniční produkci seniorský sex letí. Na Netflixu je například velmi úspěšný seriál Grace a Frankie, kde hrdinka po comming-outu svého manžela řeší, jak to teď bude dělat se sexem. „Že jste dosáhli určitého věku, neznamená, že už nemáte sexuální touhu. Toto tabu bych ráda zbořila,“ řekla herečka Jane Fondová před šesti lety o své roli manželky opuštěné na prahu sedmdesátky.  Také megapopulární a nesmírně vtipný seriál The Kominsky Method, kde Michael Douglas hraje stárnoucího herce, dává naději, že je opravdu na co se těšit. Tak teď se jen stáří dožít ve zdraví. Ideálně i v tom sexuálním.