Sexualita je nedílnou součástí lidských životů. Ovšem každý jedinec má svoje individuální potřeby a preference, a právě to se podepisuje na sexuálním apetitu. Kolik je hodně, málo nebo tak akorát zkoumaly již mnohé studie. A i když jsou výsledky různorodé, téměř všechny se shodují na faktu, že lidé, kteří mají více sexu, jsou šťastnější a spokojenější. Ale i to, že s přibývajícím věkem sexuální aktivita klesá.

 

Sex pod lupou vědců

Po celém světě bylo realizováno mnoho studií, které zkoumaly, jaké množství sexu je pro lidi optimální. Tyto studie se vesměs zaměřovaly na různé aspekty sexuálního života, včetně frekvence pohlavního styku. A zejména na toto téma byla poměrně nedávno provedená studie společností Kinsley Institut v USA, které se účastnili respondenti ve věku od 18 do 50 let. Jejím výsledkem se potvrdilo to, že v mladém věku jsou lidé vysoce sexuálně produktivní, ovšem s věkem sexuální aktivita klesá. Za viníka nelze ani tak označit nechuť, jako velké množství povinností a starostí, které častějšímu milování brání.

Frekvence milování podle věku

„Optimální frekvence partnerského styku je velice subjektivní záležitost, která závisí na mnohých individuálních preferencích a potřebách každého z nás,“ říká Jan Adamica, majitel internetového obchodu s erotickým zbožím e-kondomy.cz. A tak zatímco někteří lidé mají potřebu častějšího styku, jiným stačí menší množství sexu, zato ale kvalitního. Nejnáruživější skupinou milenců jsou lidé od osmnácti do zhruba třiceti let, kteří provozují sex dvakrát i vícekrát týdně. Třicátníci jsou v četnosti milování zdrženlivější, zato si však užívají hlubší prožitek ze sexu a nebojí se experimentovat s erotickými pomůckami. Čtyřicátníci pod tíhou povinností stíhají milování jednou týdně. Ovšem s padesátkou přichází nová chuť do milostného života. „Lidé v této věkové kategorii hledají nové cesty, jaké svému milostnému životu dodat nový erotický náboj. Často tak hledají inspiraci v obchodech s erotickým zbožím a vybírají erotické pomůcky, které jim pomůžou jejich sexuální život vzpružit,“ říká Jan Adamica. S šedesátkou mohou do milostného života vstoupit jiné sexuální potřeby a preference, i tak si ale šedesátníci mohou užívat plnohodnotný sexuální život.

Kdy jde o závislost

Představy o četnosti milování se mezi muži a ženami docela liší, hlavně muži by si představovali vyšší frekvenci pohlavního styku. Co je v tomto ohledu však mnohem důležitější rozlišovat, je normální sexuální aktivita, i když s vyšší četností, a sexuální závislost. Tato závislost se řadí mezi sexuální diagnózy a vztahuje se na jedince, kteří mají až nekontrolovanou a přehnanou potřebu sexu, která negativně propisuje do jejich běžného života. A jak je takovou diagnózu možné vypozorovat? Známkou může být například to, kdy člověk tráví výraznou část svého času myšlením na sex nebo upřednostňuje sexuální prožitky na úkor důležitých životních oblastí, situací či událostí. V takovém případě už je vhodné vyhledat pomoc odborníka.

Kdy je to tak akorát

Studie, které se pokoušejí určit zdravou míru sexu, však narážejí na spoustu důležitých faktorů. Sexuální potřeba je totiž věcí individuální, kterou ovlivňuje například zdravotní stav, emocionální rovina, partnerské soužití, stres a mnoho dalšího. V tomto ohledu je proto nejlepším řešením o svých sexuálních potřebách s partnerem komunikovat a najít takovou společnou cestu, která bude vyhovovat oběma.

Erotické pomůcky často přinášejí nový náboj

V případě, kdy četnost milování stagnuje nebo se snižuje, mnoho párů hledá novou cestu, jak milostný život vzkřísit. „Erotické pomůcky mohou nabídnout zcela nové možnosti sexuálního prožitku a uspokojení a rozšířit spektrum erotických emocí. Mohou se tak pozitivně podílet na frekvenci a četnosti milování. A i když je častěji vyhledávají muži, nedá se říct, že by za nimi ženy nějak výrazně zaostávaly,“ říká Jan Adamica, majitel internetového obchodu s erotickým zbožím e-kondomy.cz. Ze studií, které se zaměřovaly na používání erotických pomůcek, často vyplývá fakt, že jejich používáním se četnost partnerského milování zvyšuje. Mnoho párů v nich totiž nachází přidanou hodnotu erotického a milostného prožitku, jejich rozmanitost je pak navíc lákadlem pro další experimentování při sexu.

Komunikace – cesta k oboustranné spokojenosti

Frekvence partnerského milování je tedy věcí tak individuální, že nelze určit, kde je ta správná míra četnosti sexu. Proto se v tomto případě vyplatí vsadit na komunikaci a otevřenost a pak je vysoce pravděpodobné, že budete žít spokojený milostný život.