Menstruační kalíšky nejsou žádnou hot novinkou, avšak právě v posledních letech zažívají největší zájem. Ženy a dívky touží po menstruačním komfortu a zohledňují také životní prostředí. Chystáte se také přejít na kalíšek? Dobrá volba! Máme pro vás 5 tipů a 5 osobních zkušeností, jak s kalíškem začít!   

  1. Zahoďte obavy!

Přijde vám používání kalíšku nechutné? Ano, je dost možná že prvních pár použití bude připomínat jatka, ale je to všechno jen o cviku. Kalíšek jako takový nechutný není, naopak. Stane se vaší součástí a budete ho milovat za pohodlí, které vám dopřeje.

„Při prvním použití jsem měla ruce trochu od krve, ale to se mi dělo i při používání tamponů. Co však cením nejvíce, je nulový zápach. Tampon nasáklý krví s sebou nesl nepříjemný odér a k mému překvapení i plný kalíšek nesmrdí VŮBEC.“

  • Správný výběr velikosti kalíšku

Aby vám byl kalíšek pohodlný a poskytoval vám ochranu, kterou od něj vyžadujete, je potřeba vybrat si správnou velikost. Větší kalíšky jsou doporučovány ženám po porodu a menší ženám a dívkám, která ještě nerodily, nebo které pravidelně cvičí a mají silné svaly pánevního dna. A jak poznáte, jestli máte ten pravý pro vás? Nebudete vám nepříjemný pří nošení a nebude protékat.

„Používám dvojici menstruačních kalíšků Satisfyer Feel Confident Menstrual Cup, v prvních dnech si dávám větší a při slabší menstruaci ten menší. Na první pohled mi však rozdíl ve velikostech přijde minimální a nepociťuju ho ani při nošení. Někdy nosím celý cyklus jen velký a ničemu to nevadí.“

  • Seznamte se s tím, jak má kalíšek fungovat

Je nesmysl si kalíšek nasoukat do vagíny a nevědět, jak má vlastně fungovat. Neznalost neomlouvá, nastudujte si princip kalíšku, jehož základem je, že se kalíšek ve vás musí „přisát“. Znamená to, že si jej zavádíte složený a necháte ho se ve vás rozvinout tak, aby vrchní okraj přisál k poševním stěnám. Zároveň by měl být zavedený zhruba tak hluboko, aby jeho dno bylo cca 1 cm od poševního vchodu v horizontálním úhlu 45 stupňů.

„Kdysi jsem si koupila nejlevnější kalíšek, co byl, zkusila si ho zavést a pak se hrozně divila, když jsem se probudila v kaluži krve (trochu přeháním), kalíšek jsem okamžitě odepsala. O několik let později jsem kalíšku znovu dala šanci a pořídila si Satisfyer Feel Confident Menstrual Cup a pochopila, jak to funguje. Kalíšek má praktické koncové očko, po zavedení za něj vždy jemně zatáhnu a když se kalíšek nehne, mám jistotu, že je přisátý a zavedený tak, jak má být.“

  • Buďte uvolněná a trpělivá

Když vám někdo řekne, ať nemyslíte na slona, tak na co myslíte? Jasně, že na slona! A tak to často je i s tím uvolněním. Jenže jinak to nejde. Musíte být v klidu a připravena na to, že bude možná chvíli trvat, než si manipulaci s menstruačním kalíškem osvojíte. Zároveň je hrozně důležité neházet flintu do žita, když se vám zavedení nepovede na první dobrou. Zkoušejte to, nenechte se odradit, bude to stát za to!

„Nejsem moc trpělivá a tohle pro mě bylo snad nejhorší. Při prvním cyklu jsem musela x-krát kalíšek vyndat a znovu zavést. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem ho měla příliš hluboko a nešel mi vyndat. Pomohlo mi se opravdu uvolnit, zatnout pánevní dno a zatlačit. Hluboký nádech a výdech taky pomáhá! Tohle chce prostě čas a je potřeba s tím počítat.“

  • Nezapomínejte na hygienu

Tím, že je kalíšek opakovatelně použitelný, je také poměrně hygienicky náročný. Po každém vyndání jej musíte opláchnout a po celém cyklu nejlépe vyvařit. Pokud nebudete mít možnost jej opláchnout při jeho výměně, jednou se nic nestane, ale myslete na budoucnost a zařiďte se tak, aby další výměna probíhala poblíž umyvadla nebo s sebou na toaletu noste láhev s vodou.

„Jsem pes na hygienu, takže po vyjmutí kalíšek vždy nejen omyju, ale také použiju hygienický čistič erotických pomůcek. Takže vyndám, omyju, nastříkám, nechám chvíli působit, znovu omyju a zavedu. Holky v mém okolí mají více kalíšků a po vyjmutí je nejprve vyvaří, než je znovu zavedou, což je taky správná cesta. Pamatujte, že co se týče hygieny, není radno ji podceňovat!“

3 výhody kalíšku na závěr

Přesvědčila vás osobní zkušenost k tomu, abyste kalíšek taky zkusila? Pokud ne, přečtěte si ještě pár základních výhod, které samy o sobě dokazují, že s používáním kalíšku nic neztratíte, naopak hodně získáte.

Ekologická menstruace s kalíškem

Kolik za svoji periodu spotřebujete tamponů a vložek a kolik tak vyprodukujete odpadu? Nikomu není životní prostředí ukradené a s kalíškem můžete mít dobrý pocit, že ušetříte planetu od zbytečného odpadu.

Cena kalíšku

Zmíněné kalíšky Satisfyer u nás stojí 249 Kč, což je cena jako za dva krabičky tamponů. Z toho vyplývá, že už další menstruaci se vám peníze začnou vracet. Zkuste si spočítat, kolik ušetříte za rok. 2000 Kč nebo dokonce víc?

Výměna kalíšku není nutná tak často

Při silném krvácení je někdy nutné měnit tampon každé dvě hodiny. Kalíšek vás ochrání klidně 3x delší dobu v závislosti na jeho objemu. Některé ženy jej vyměňují pouze ráno a večer, a to je samozřejmě taky možnost a cesta.